Blog

From Hoorn, with love

4 september 2018


Expresso laat rokjes produceren door Nederlands leerwerkbedrijf
Een rokje van eigen bodem? Dat vind je vanaf heden ook bij Expresso. Vanaf nu is rok ‘Whitney’ verkrijgbaar in de Stores van Expresso in Den Bosch, Roermond, Eindhoven, Maastricht, Breda, Leeuwarden, Amstelveen, Zwolle, Laren en Haarlem.

Dit rokje is het resultaat van een mooi project: de samenwerking van Expresso met een leerwerkbedrijf in Nederland. In een naaitatelier in Hoorn ontwikkelen arbeidszoekenden met een uitkering hun talent en doen zij arbeidsritme en werkervaring op door aan deze rok te werken.

Maatschappelijk verantwoord produceren in eigen land
Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking met Werksaam Westfriesland en Leviaan Participatie partners, die de wens van Expresso om in Nederland te produceren en werkzoekenden te helpen vorm kunnen geven.

Frits Helmstrijd, onder andere directeur van Expresso, licht toe: ‘Waarom zouden we alleen ver weg produceren als het ook dicht bij huis kan? Naast het positieve effect op het milieu kunnen we op deze manier mensen motiveren en ondersteunen om weer in het arbeidsproces te komen. We zijn rustig gestart, hebben geen druk op de doorlooptijd gezet en focussen op het bijbrengen van kennis en vaardigheden. We hopen dat deelnemers trots zijn op hun herstel, wij zijn dat zeker.’

Expresso vindt partner in Werksaam Westfriesland en Leviaan
WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland en voert sinds januari 2015 de Participatiewet uit. WerkSaam was na het eerste contact met Expresso meteen enthousiast en wilde het samen met ervaren partners oppakken. Zo ontstond de verbinding met Leviaan Participatie die al langer ervaring heeft met het maken van kleding in een productie-omgeving. Leviaan Participatie motiveert mensen met psychosociale kwetsbaarheden om naar vermogen deel te nemen.

Marcel Koomen, hoofd Centraal Bedrijfsbureau WerkSaam vertelt: ‘Het reshoren van productie naar Nederland is heel mooi en past in veel gevallen goed bij onze mensen en werkwijze. Dit is echt een prachtige publiek-private samenwerking en een voorbeeld voor andere branches.’ Tom Stobbe, hoofd Leviaan, vult aan: ‘De gemene deler is dat wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen willen bieden om op een zinvolle en passende manier te participeren. Deze samenwerking maakt werken aan het herstel nog betekenisvoller.’